Nieuwe speler Digi belooft ‘ongeziene prijzen’ voor telecom in ons land.

Telecomoperator DIGI wil zich met "prijzen die nog nooit gezien zijn in België" op de markt werpen. Dat zei de topman van DIGI België, Jeroen Degadt, donderdag bij de officiële opening van het nieuwe hoofdkantoor in Brussel. DIGI België is een joint venture van het Belgische Citymesh, dat telecondiensten aan bedrijven aanbiedt, en de Roemeense telecomgroep DIGI die al actief is in vier Europese landen (naast Roemenië ook Spanje, Portugal en Italië) met in totaal 24 miljoen klanten. Komende zomer lanceert de operator zijn aanbod waarbij hij "faire prijzen wil koppelen aan een betrouwbaar netwerk en een kwalitatieve klantenservice".


Voorlopig laat Degadt nog niet echt in zijn kaarten zien. Wanneer DIGI exact zijn aanbod zal lanceren en hoeveel zijn diensten zullen kosten, wil hij nog niet zeggen. De topman beloofde wel dat het zal gaan om "prijzen die nog nooit gezien zijn in België".Wat wel duidelijk is, is dat DIGI meteen in heel België zijn mobiele diensten zal aanbieden. Het wil met 4.500 eigen antennes een volledige mobiele dekking krijgen en is daarvoor nog op zoek naar locaties, maar huurt in afwachting het netwerk van marktleider Proximus. Tegen eind 2025 mikt DIGI op een eigen dekking van 30 procent. "Drie jaar later willen we 70 procent bereiken, om uiteindelijk tegen eind 2030 dicht bij de 100 procent aan te leunen", zei Degadt.


DIGI is ook begonnen met de uitrol van een glasvezelnetwerk voor vast internet. Momenteel hebben al zowat 60.000 huishoudens in Brussel er toegang toe. In de eerste plaats zal de operator focussen op stadscentra, maar de agenda en de verdere locaties zullen afhangen van de marktomstandigheden, luidde het. In een mededeling is er wel sprake van "een significante" glasvezeldekking tegen eind 2028 als doelstelling. Net zoals concurrenten Proximus en Telenet - die ook glasvezel uitrollen - zegt DIGI open te staan voor samenwerkingen om de efficiëntie van de investeringen te verhogen. "Als industrie staan we voor veel uitdagingen en grote investeringen in fiber en 5G en zouden we samen moeten nadenken over hoe we die tegemoed treden", zei Degadt. "DIGI heeft ook in andere landen aangetoond dat het in staat is om deals te sluiten met andere spelers." De DIGI-topman wil met name passieve infrastructuur gaan delen, "zoals wachtbuizen zodat straten maar één keer openggelegd moeten worden". Dat zou leiden tot "minder overlast voor burgers en gemeentes" en "betere prijzen bij DIGI".


De derde speler wil ook televisie aanbieden met een "innovatieve interface", zei Degadt. "We voerden gesprekken met lokale en internationale contentaanbieders om goede deals te vinden." Volgens DIGI is het namelijk noodzakelijk om telecompakketten aan te bieden omdat veruit de meeste verkochte telecomproducten in België - ruwweg 15 miljoen van de 21 miljoen - in packs zitten die een rem zetten op het klantenverloop. Naar eigen zeggen zal DIGI zijn diensten aan lagere prijzen kunnen aanbieden omdat het inzet op interne aanwervingen en ontwikkeling van diensten. "We hebben onze eigen technici, klantendienst en software. Daardoor kan je niet alleen de kosten beheren, maar ook de kwaliteit, en dat onderscheidt ons van anderen", benadrukte Degadt. Momenteel heeft DIGI België al een honderdtal mensen in dienst, terwijl het bedrijf tegen eind dit jaar zou mikken op zowat 300.


Ook het feit dat DIGI van een schone lei kan beginnen, helpt volgens Degadt om de prijzen lager te houden. De operator kan volledig focussen op een glasvezelnetwerk, dat duurzamer en energiezuiniger is dan een traditioneel kopernetwerk. "Wij hebben het geluk dat we geen oude netwerken moeten onderhouden", zo verwees hij naar Proximus en Telenet.Dat er nood is aan lagere prijzen op de Belgische telecommarkt benadrukte bevoegd minister Petra De Sutter nog bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor. "De prijzen blijven in België te hoog, vooral voor vast internet en tv", zei de Groen-politica. "Daarom hebben we de deur geopend voor een vierde speler bij de 5G-veiling."


Volgens Valentin Popoviciu, directielid van de Roemeense groep DIGI, zullen "we heel snel de resultaten zien" van de intrede van de nieuwe speler op de markt. Hij verwees naar Europese prijsvergelijkingen die aantonen dat klanten in landen met drie telecomoperatoren veel meer betalen voor zowel mobiele diensten als vast internet dan in landen met vier operatoren.

Meer nieuws...

Brussel - De kogel is door de kerk, Jeroen Degadt wordt de General Manager van telecomoperator DIGI Belgium. Na eerdere succesvolle launches in Roemenië, Italië, Spanje en Portugal, zal Jeroen de Belgische uitbouw in goede banen leiden. En daar kan hij nog wat hulp bij gebruiken. De komende maanden staan namelijk meer dan 100 diverse vacatures open bij DIGI Belgium. Reden te meer om even in Jeroens hoofd te kruipen. 

DIGI Belgium, de nieuwe en vierde mobiele operator in ons land, sluit een nationaal roamingakkoord met Proximus en neemt antennesites over. Dat vergemakkelijkt de start van Digi in 2024.